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The American College of Radiology  

NEMA XR-29 (MITA Smart Dose) Standard: 
Frequently Asked Questions 
(Updated: 1/27/16) 

The Protecting Access to Medicare Act (PAMA) signed into law in April 2014 was the last 

“patch” of the SGR and included many implications for imaging providers. Among these are 

requirements that health care providers comply with the National Electrical Manufacturers 

Association (NEMA) XR-29 Standard Attributes on CT Equipment Related to Dose Optimization 

and Management, also known as MITA Smart Dose. During the summer of 2015, the Centers for 

Medicare and Medicaid Services (CMS) issued Medicare Physician Fee Schedule (MPFS) and 

the Hospital Outpatient Prospective Payment System (HOPPS) proposed rules for public 

comment outlining how the law will be implemented. The ACR, as well as other professional 

organizations, submitted detailed comments for their consideration. The final rule was published 

at the end of October 2015.  

This law went into effect on January 1, 2016. Be sure you know what is expected and take 

action to avoid cuts to your reimbursements. The following Frequently Asked Questions contain 

current information on meeting this new requirement. 

General 

Q. What is XR-29? 

A. The NEMA XR-29 standard (MITA Smart Dose) specifies four attributes of CT scanners that 
“contribute to or help perform optimization and or management of doses of ionizing radiation 
while still enabling the system to deliver the diagnostic image quality needed by the 
physician.” CT scanners meeting the XR-29 Standard have the following: 

 DICOM-compliant radiation dose structured reporting. See NEMA XR 29-2013 (Standard 
Attributes on CT Equipment Related to Dose Optimization and Management) and 
http://dicom.nema.org/. 

 Dose check features. See NEMA XR 25-2010 (Computed Tomography Dose Check). 

 Automatic exposure control. See NEMA XR-28-2013 (Supplemental Requirements for 
User Information and System Function Related to Dose in CT). 

 Reference adult and pediatric protocols. See NEMA XR-28-2013 (Supplemental 
Requirements for User Information and System Function Related to Dose in CT). 

Q. What is the law that calls for compliance with XR-29? 

A. Protecting Access to Medicare Act (PAMA) of 2014  

Q. What is the final CMS rule regarding XR-29? 

A. CMS is requiring the following: 

 “Beginning January 1, 2016, hospitals and suppliers will be required to report the modifier 
“CT” on claims for CT scans described by any of the CPT

®
 codes identified in this section 

(and any successor codes) that are furnished on non-NEMA Standard XR-29-2013-compliant 
CT scanners. The use of this modifier will result in the applicable payment reduction for the 
CT service, as specified under section 1834(p) of the Act.” 

http://www.medicalimaging.org/policy-and-positions/mita-smart-dose/
https://www.nema.org/Standards/Pages/Standard-Attributes-on-CT-Equipment-Related-to-Dose-Optimization-and-Management.aspx
http://dicom.nema.org/
https://www.nema.org/Standards/Pages/Computed-Tomography-Dose-Check.aspx
https://www.nema.org/Standards/Pages/Supplemental-Requirements-for-User-Information-and-System-Function-Related-to-Dose-in-CT.aspx
https://www.nema.org/Standards/Pages/Supplemental-Requirements-for-User-Information-and-System-Function-Related-to-Dose-in-CT.aspx
http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/BILLS-113hr4302enr/pdf/BILLS-113hr4302enr.pdf
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 Search on “XR-29” in the CMS document below to find the relevant rule and their response to 
public comments: 

 Revisions to Payment Policies under the Physician Fee Schedule and Other Revisions to 
Part B for CY 2016 Medicare Physician Fee Schedule (https://s3.amazonaws.com/public-
inspection.federalregister.gov/2015-28005.pdf) 

Q. What were the ACR comments to CMS regarding XR-29 in the proposed CMS rules? 

A. Search on “XR-29” in the following ACR letters to find the relevant comments on the CMS 
proposed rules: 

 ACR comments on 2016 Medicare Physician Fee Schedule 

 ACR comments on Hospital Outpatient Prospective Payment System 

Applicability and Reimbursement 

Q. What are the penalties for non-compliance with XR-29? 

A. On January 1, 2016, CT equipment not in compliance with all four attributes of the XR-29 
Standard will be subject to a 5 percent per scan reduction. The reduction will increase to 15 
percent January 1, 2017. 

Q. Where does the law apply? 

A. This penalty applies only to the technical component [and the technical component of the 
global fee] on diagnostic CT procedures billed in imaging centers, physician offices and 
hospital outpatient settings. If a facility bills for both inpatient and outpatient CT scans on 
the same scanner, the reduction applies only to those scans billed as Medicare outpatient 
procedures. The policy does not affect scans billed under the hospital inpatient setting 
(including those at critical access hospitals).  

Q. To what procedures does this law apply? 

A. This penalty applies only to the technical component and the technical component of the 
global fee of the following diagnostic CT procedure CPT

®
 codes:  

 70450–70498 

 71250–71275 

 72125–72133 

 72191–72194 

 73200–73206 

 73700–73706 

 74150–74178 

 74261–74263 

 75571–75574 

 Any succeeding codes 

These are diagnostic CT procedures that include head/brain, abdomen, pelvis, upper 
extremity, lower extremity, etc. CMS will maintain a list of codes subject to the “CT” modifier 
in the web supporting files for the annual rule. 

Q. Does the law apply to interventional radiology procedures on the CT scanner? 

A. No, the law does not apply to interventional radiology procedures performed on the CT 
scanner.  

https://s3.amazonaws.com/public-inspection.federalregister.gov/2015-28005.pdf
https://s3.amazonaws.com/public-inspection.federalregister.gov/2015-28005.pdf
http://www.acr.org/~/media/ACR/Documents/PDF/Economics/Medicare/MPFS%202016%20PR%20Comments%20FINAL%20(2).pdf
http://www.acr.org/~/media/ACR/Documents/PDF/Economics/HOPPS/2015/HOPPS%202016%20PR%20Comment%20Letter.pdf
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Q. Does the law apply to CT simulation for radiation therapy? 

A. No, the law does not apply to CT simulation for radiation therapy.  

Q. Does the law apply to PET/CT procedures? 

A. No, the law does not apply to PET/CT procedures. However, if the PET/CT scanner is used 
for diagnostic CT studies and includes any of the CPT

®
 codes listed above, the law does 

apply. 

Q. How will imaging facilities be expected to document to CMS that their CT scanners do 
or do not comply with XR-29? 

A. CMS created the modifier “CT” (computed tomography services furnished using equipment 
that does not meet each of the attributes of the National Electrical Manufacturers Association 
(NEMA) XR-29-2013 standard) to assist practices in identifying noncompliant equipment. The 
rule specifies that: 

 
“Beginning January 1, 2016, hospitals and suppliers will be required to report the modifier 
“CT” on claims for CT scans described by any of the CPT

®
 codes identified in this section 

(and any successor codes) that are furnished on non-NEMA Standard XR-29-2013-
compliant CT scanners. The use of this modifier will result in the applicable payment 
reduction for the CT service.” See MLN Matters MM9250 for the official information from 
CMS. 

Q. How do you add the CT modifier to the technical component for noncompliant CT 
scanners when the facility bills globally? 

A. Append the “CT” modifier to the global charge to designate the procedure was performed on 
equipment that is noncompliant with the NEMA standard. Medicare Administrative 
Contractors will make the payment adjustment only to the technical component of the global 
charge. 

According to CMS Transmittal #3402:  

“Effective for claims with dates of service January 1, 2016, through December 31, 2016, a 5 
percent reduction applies to the technical component (and the technical component of the 
global fee) of the MPFS amount when the CT modifier is billed with the procedure 
codes…For a global procedure billed with modifier CT, contractors shall reduce the 
global fee schedule amount by an amount equal to 5 percent of the fee schedule 
amount for the TC only code.” 

“Effective for claims with dates of service on or after January 1, 2017, a 15 percent reduction 
applies to the technical component (and the technical component of the global fee) of the 
MPFS amount when the CT modifier is billed with the procedure codes…For a global 
procedure billed with modifier CT, contractors shall reduce the global fee schedule 
amount by an amount equal to 15 percent of the fee schedule amount for the TC only 
code.” 

Q. What if our facility or practice equipment is not XR-29 compliant and we do not report 
modifier “CT?” 

A. If modifier “CT” is not appropriately assigned on the claim form to designate a procedure 
performed on equipment not in compliance with XR-29, Medicare will pay the full allowed 
amount. Once Medicare identifies an overpayment has been made, the overpayment 
amount becomes a debt owed to the Federal government. Civil monetary penalties may 
apply if you know of an overpayment and do not properly report and return it. 

https://www.cms.gov/Outreach-and-Education/Medicare-Learning-Network-MLN/MLNMattersArticles/Downloads/MM9250.pdf
https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Transmittals/Downloads/R3402CP.pdf
https://www.cms.gov/Outreach-and-Education/Medicare-Learning-Network-MLN/MLNProducts/downloads/OverpaymentBrochure508-09.pdf
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The ACR highly encourages all practices with CT equipment to check their equipment for 
compliance and update equipment as necessary to become compliant. If noncompliant XR-
29 equipment is used, ensure modifier “CT” is assigned to indicate to CMS the procedure 
was not consistent with the NEMA XR-29 CT equipment standard. 

Q. How will noncompliance with XR-29 standards be verified? 

A. According to the Medicare Claims Processing Manual, Chapter 12 – Physician/Nonphysician 
Practitioners, (issue 1-6-16) 20.4.7: 

“The statutory provision requires that information be provided and attested to by a supplier 
and a hospital outpatient department that indicates whether an applicable CT service was 
furnished that was not consistent with the NEMA CT equipment standard...The statutory 
provision also provides that such information shall be verified, as appropriate, as part 
of the periodic accreditation of suppliers under SSA section 1834(e) and hospitals 
under SSA section 1865(a).” (See CMS Transmittal #3402, section 20.4.7.) 

Q. Our facility is accredited in CT with the ACR. How will ACR verify that our CT scanners 
do or do not comply with the XR-29 standards? 

A. The statutory provision for XR-29 provides that “such information shall be verified, as 
appropriate, as part of the periodic accreditation of suppliers under SSA section 1834(e) and 
hospitals under SSA section 1865(a).” (See CMS Transmittal #3402, section 20.4.7.) Under 
the MIPPA regulations, accrediting organizations must perform unannounced site surveys to 
validate compliance with accreditation criteria. The ACR will verify that your CT scanners do 
or do not comply with the XR-29 standards during this site visit by requesting to see a 
“Certificate of Compliance” for each unit that meets the XR-29 standards. Be sure to have 
this documentation available for your surveyor. See 05-Prepare for Site Visits for a toolkit to 
help you prepare for these surveys.   

Q. Must our CT scanner meet the XR-29 standards in order to achieve accreditation with 
the ACR? 

A. No. The ACR does not require that your CT scanner meet the XR-29 standards in order to 
achieve accreditation. (See the CT Accreditation Program Requirements for complete 
information on achieving accreditation with the ACR.) 

Q. Our facility has two different CT scanners: one is compliant and one is not upgradable 
to become compliant. Will reimbursement for all CT scans performed at the facility be 
reduced or just those specifically performed on the non-complaint scanner?  

A. Reimbursement will only be reduced for applicable CT examinations performed on the 
noncompliant CT scanner that are designated by modifier “CT.” In order to ensure that only 
procedures performed on noncompliant units will be marked for reduction, facilities will need 
to modify their internal procedures so that the correct modifier is submitted for noncompliant 
machines. In order to receive full reimbursement for all applicable CT exams performed, all 
CT scanners within a facility will need to comply with XR-29. 

Q. If a hospital bills for both outpatient and inpatient CT scans done on a scanner located 
in the hospital, would the hospital be penalized for both outpatient and inpatient 
procedures performed on the noncompliant equipment? 

A. When a hospital bills for both outpatient and inpatient CT scans performed on a scanner 
located in a hospital, the payment reduction would apply only to those scans billed as 
outpatient examinations with modifier “CT,” regardless of the exact physical location of the 
CT scanner. 

https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Transmittals/Downloads/R3402CP.pdf
https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Guidance/Transmittals/Downloads/R3402CP.pdf
http://www.acraccreditation.org/Modalities/CT
http://www.acraccreditation.org/~/media/Documents/CT/Requirements.pdf?la=en
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Q. If a noncompliant CT scanner is replaced in March 2016 with a new, XR-29-compliant 
scanner, will the facility only receive a 5 percent per scan reduction in reimbursement 
from January to March 2016? 

A. Yes. Reimbursement will be reduced by 5 percent per scan for all applicable CT 
examinations performed on the noncompliant CT scanner from January to March 2016. The 
facility should receive full reimbursement for applicable CT examinations performed on the 
new, XR-29-compliant CT scanner after March 2016. 

Q. Can the patient be held responsible for the reduction in payment by Medicare? 

A. No, the Medicare beneficiary is not liable for the payment reduction applied to procedures 
performed on noncompliant CT equipment. 

 Q. Does the XR-29 penalty affect reimbursement for patients on state Medicaid 
programs? 

A. No. XR-29 only applies to Medicare.  

Q. Does ACR know how non-Medicare insurances (e.g., HMOs, PPOs, Medicare 
Replacement Plans, and commercial) will treat CT scans that are noncompliant with 
XR-29? Are they planning on following Medicare’s lead and lowering reimbursement 
rates? 

A. At this time, we are not aware of any commercial plans that are following the XR-29 Medicare 
mandate. The ACR’s Managed Care Network will monitor this and provide information on our 
website should this change.  

Q. What agency do we submit the dose report to? Does the report have to come straight 
from our scanner to a computer? 

A. There is no requirement to submit a dose report to any agency. 

Equipment Compliance and Features 

Q. How can I determine if my CT scanner is compliant with XR-29? 

A. To determine if your CT equipment complies with the NEMA XR-29 standard, please contact 
your CT scanner’s manufacturer. You should also visit your manufacturer’s XR-29 Vendor 
Certification Web Portal on the MITA Smart Dose website to download verification of 
compliance. 

Q. Our CT scanner manufacturer has informed us that they are unable to upgrade our 
scanner so that it is compliant with XR-29. May we modify our CT scanner with a 
commercial 3rd party solution to meet XR-29 compliance? 

A. Possibly. There are several issues to consider and confirm before committing to 3
rd

 party 
upgrades. For example, will the 3

rd
 party solution enable compliance with all four features of 

XR-29? 

 DICOM-compliant radiation dose structured reporting 

 Dose check features 

 Automatic exposure control 

 Reference adult and pediatric protocols  

http://www.medicalimaging.org/policy-and-positions/mita-smart-dose/
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Does the 3
rd

 party vendor provide a certificate that the four features of XR-29 have been 
integrated on the CT scanner? 

Will upgrades of equipment void any original manufacturer warranties?  

For important guidance in determining if 3
rd

 party vendor solutions for XR-29 compliance see 
Appendix A in MITA’s “Is Your CT Smart Dose Compliant?” document. You should also 
check with your CT manufacturer. 

Q. Does XR-29 require that the facility use any or all of the XR-29 features (e.g., dose 
check, automatic exposure control, reference adult and pediatric protocols, etc.) 
available in the XR-29-compliant CT scanner? 

A. No. XR-29 only requires that the CT equipment used for applicable examinations be 
compliant with XR-29. The law does not require facilities to use these features. However, 
ACR recommends that XR-29 dose optimization features be used as clinically appropriate to 
optimize radiation dose to the patient. 

Q. Does XR-29 require that the radiation dose from the examination be documented in the 
patient’s final report? 

A. No. XR-29 does not require facilities to document radiation dose in the patient’s final report. 

Q. We do not have dose monitoring software installed so our CT manufacturer has 
instructed me to keep a cumulative log of each patient’s DLP (dose-length product) 
and CTDI (computed tomography dose index). Will this meet the CMS rules? 

A. There is no requirement for keeping “a cumulative log of each patient’s DLP and CTDI.” 
Furthermore, the ACR does not recommend adding up DLP and CTDIvol for individual 
patients since these numbers are not dose to the patient but rather dose indices to plastic 
phantoms that probably don’t mimic the size of the patient that is being examined. Adding up 
such numbers is especially meaningless if the exams were done on different body regions of 
the patient. 

Q. How can I learn more about the XR-29 features of my CT equipment? 

A. Contact your manufacturer’s representative or applications specialist for details and training 
on your CT scanner’s XR-29 features. 

Q. How can I better understand XR-29’s Dose Check feature? 

A. XR-29’s Dose Check feature provides notifications and alerts so that radiologic technologists 
and physicians are aware of potentially high radiation doses during CT examinations. It is 
important that staff be aware of the proper use and limitations of these notifications and 
alerts. The AAPM-ACR-ASRT-MITA FDA Working Group Standardization of CT 
Nomenclature and Protocols have developed a set of free, general and manufacturer-specific 
educational slides that cover key points to ensure successful implementation of these 
features. Visit the AAPM CT Scan Protocol website and click on the “CT Dose-Check” tab to 
view these slides and obtain for more useful information.  

 

http://www.medicalimaging.org/wp-content/uploads/2015/05/Is-Your-CT-Smart-Dose-Compliant_Whitepaper_Final.pdf
http://www.aapm.org/pubs/CTProtocols/

